Vilcsek Gyula

Általános Iskola

Ismerkedés az ökogazdálkodással

2023. április 30-31-én iskolánk több osztályával részt vettünk a  Pisztráng Kör Egyesület által létrehozott programon, ahol a gyerekeknek játékos formában megismerhették, hogy hogyan tudnak a természettel,környezetünkben lévő életközösséggel – amihez mi emberek is hozzátartozunk-, úgy együtt élni, hogy az mindenkinek fenntartható és élhető  legyen. 

A program bemutatását és szervezését a Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont munkatársainak köszönhetjük /Nikolett, Eszter, András/. 

A gyerekek megismerkedhettek az ökogazdálkodás előnyeivel, a játékok során bemutatták, hogy ez az agrár és élelmiszertermelő tevékenységek leginkább környezetbarát változata. 

7 különböző emberi tevékenységen keresztül történt ennek a bemutatása. Volt városépítés, gyümölcsös létrehozása, vízgazdálkodás, talajélet fenntartása stb. A gyerekek megismerhették, hogy ökogazdálkodással értékesebb beltartalmú, lényegesen kisebb környezetterhelésű növényi és állati élelmiszereket, termékeket állíthatnak elő. Így hosszú távon is fenntartható módon képesek ellátni szükségleteinket, anékül, hogy a talajt, a vizeket és összeségben a természeti környezetet, a bolygót jobban megterhelnénk, mint amennyire az önmagától regenerálódni képes. Felismerhették azt is,hogy hosszú távon az ökológiai gazdálkodás az egyetlen felelős gazdálkodási forma.

Nagyon élvezték a gyerekek és jó volt hallani – látni, hogy már sokan ismernek több módszert, nem idegen számukra ez a „környezet”????.

Gyöngyösiné Dőry Andrea