Vilcsek Gyula

Általános Iskola

Egy ősi hagyomány felélesztése

A mai virágvasárnaphoz régi szokások kötődtek. A Víz ünnepe volt régen a húsvét ünnepköre. A tavaszi napéjegyenlőség utáni holdtöltéhez kötődő kútdíszítés (forrás, szökőkút, víznyerőhelyek) szokása tojásokkal, tavaszi virágokkal megmaradt, újra felelevenedik.

Germán területen még gyakrabban fellelhető. A Vilcsek Gyula Általános Iskola alsós diákjai idén is felelevenítették ezt a régi szép szokást. A Víz, a megtisztulás, az élet ünnepe. A VÍZ fontosságát nem kell hangsúlyozni. Minden élet alapja. Mára sajnos csak csökevényében van jelen a régi szép szokáscsokor, mint pl. a húsvéti locsolásban. Vissza szeretnénk állítani a virágvasárnapi kút- szökőkút-forrás, stb. díszítését.

A díszítés régi szokás szerint két hétig volt a helyén, tehát még a húsvéti héten is.

A gyerekek együtt, közösen díszítették fel a falu Rézi-kútját, főterét és rövid műsorral készültek, német dalok, körjátékok és húsvéti vidám versek hangoztak el. A kút vizét Gábor Atya megszentelte, így a családok 1-1 szenteltvizes üveggel tértek haza. Ezután közösen vettünk részt a szombat esti misén.
Az ősök nagy gondot fordítottak a kútra, ez abból is látszott, hogy letelepedéskor a következő három dolognak jelölték ki először helyét: a kútnak, a templomnak és az iskolának. Köszönjük mindenkinek, akik részt vettek ennek az ősi hagyománynak a felélesztésében!

Köszönjük szépen a diákok lelkes műsorát, Sápi Éva, Galbavi Péter és Buzásiné Delacasse Ivett